CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, February 12, 2009

alhamdulillah...

syukur alhamdulillah syazy da berjaya menghabiskan segala-mala keja2 kenkyu termasukla sotsuron+happyo...ari selasa 10hb 2 berakhirlah segala penyiksaan hidup di bumi jepun nih..pasni balik sambung seksaan di mesia pulak..uhukss

tak terkata gembiranya hati ni..rasa macam beban2 yg dok bergantung kat bahu ni sumer jatuh bertabur kat atas lantai bila sensei kata masa utk soalan dah abis..terasa macam baru lahir ke dunia..baru nampak cerah sumer mende disekeliling XD

lps tu mula la terasa sakit giler kat bahu...pastu lenguh2 satu badan...ni sumer mesti sakit2 lepas dah ganbatta giler wat keje kenkyu..mungkin syazy xdpt rasa sakit tu sblm ni sbb ms tu lagik risau psl sotsuron+happyo...

nak kena gi carik org yg pandai mengurut nih..xtahan giler...sakitttt

Sunday, December 21, 2008

my sweet heart...


ni la baby akak syazi yg baru lahir 19 dis aritu...baby hani

Thursday, December 18, 2008

japanese cotton cheese cake

baru2 ni syazi dok godek2 tenet carik resipi kek..ni hobi baru nih..godek tenet carik resipi..hakhakhak

nk kata free bebenor sampai ada bnyk masa nak wat kek tu xla..tp bila stress kat kenkyu tu..balik umah wat kek je trus terasa kurang sket stress nya..sumer stress lari masuk dlm kek tu kot..ahaksss

dlm dok godek2 tu syazi jumpa la resipi japanese cotton cheese cake..tgk resipi cam mendokusai jer sbb sblm ni nyer resipi lg senang..tp bila try uishhh not bad..bleh tahan susah jugak laaaa..hakhakhak

dah 2, 3kali dah wat kek ni tp xpenah snap gmbrnya..

kalau bab rasa..for whom yg kureeenggg suka rasa cheese dis cake mmg osusume la..sbb syazi pon xbaper suka rasa cheese jugak...

dari segi texture..not bad..toiuka 1st time buat cheese cake fuwafuwa~~nanka kimochiiii~~malangnya buat time winter ni...suhu dlm rumah dah sama ngan suhu dlm peti sejuk so kek jd keras skit..xleh fuwafuwa cam yakitate la...tp mmg osusume la..

ok ni resipinya...


bhn A: 140g gula castor, 6 biji putih telur, 1/2 sudu cream of tartar(syazi guna sesudu lemon jus & secubit garam instead of tartar cream)

bhn B: 50g butter, 250g cream cheese, 6 biji kuning telur, 100ml fresh milk(bole guna 100ml fresh cream or whip cream jugak), 1 sudu lemon jus

bhn C: 60g tepung kek, 20g tepung jagung

1. kembangkan telur putih dgn cream of tartar sampai jd berbuih cam sabun kemudian tambah gula sampai jd soft peak
2. cairkan butter, cream cheese & susu cara double boiling dan sejukkan
3. kembangkan telur kuning kemudian masukkan cairan 2 & lemon jus
4.ayak tepung kemudian masuk sedikit demi sedikit ke dlm bhn 3 dan kacau sehingga sebati
5. kemudian masukkan bhn 1 dan kacau guna senduk menggunakan tgn(jgn guna mixer)
6. griskan loyang 20cm dan bakar adunan dgn cara steam-bake selama 70minit pd duhu 160 degree

itu aje...sbnrnya xde la susah mana pon...kejap je leh siap..

Monday, December 15, 2008

hisashiburi..

lamanyaaaa lah cik syazi xupdate blog..nak tau knape?---->sbb cik syazi sebok yg teramat terlampau la sgt...

akhirnya setelah bertungkus lumus siap la jugekkk jikken2 ku..so skrg start tulis sotsuron(thesis)..n boleh la daku start mengupdate blog kembali...hopefully

hepi ke syazi dpt menulis sotsuron?!jujurnya..idak la jugekkk..keje beb mana ada yg menggembirakan...cumanya bila dah start menulis sotsuron tu maksudnya dah xlama lg syazi dah nak grad..dah nak balik ke mesia tnh tumpah darah(uhuksss mana penah tumpah darah lagik) ku yg terchenta...so hepi la jugak...leh balik lepak2 kat mamak..leh gi pasar malam..& plg penting leh update kembali all the msia style(fasion)..syazi ketinggalan ketapi sejak dtg jpn nih...

on d other hand..sedih pun yer jugak...dah tulis sotsuron means dah nak balik..dah nak tinggalkan jpn..even syazi xberapa la suka sgt life di cni..tp kat cni la tempat syazi blajar macam2 benda..bukan stakat kat skolah(uishhh bila la nak masuk university nih...asik dok skolah je) je syazi belajar...banyak lg yg syazi blajar kat cni..memasak..baking cakes..bercinta...opssssss terlebeyyy sudah

1st skali for dis entry nak ckp CONGRATS to my laling sis wani for the engagement wif budiey..my sis glamer abih masuk forum cari..wish ya all d best & cepat2 kawen yer..kalau kawen nnt syazi nak jd pengapit...kalau xdpt jd pengapit syazi jd penyepit dah la...hikhikhik

secondly to my luvly kakak yg bakal melahirkan babynya beberapa hari lagik..syazi berdebar sgt nak dpt niece baru..bukan 1st niece pon but dis time syazi excited cz i did choose d name for her...nak tau namanya...

====>DANEEN which means princess..it is a muslim name which is from 'bahasa danish'..

i tot my sis just nak tambah NUR aje kat depan DANEEN tu but then my sis xtambah NUR tp letak mende lain sket(kononla sikit)..jadik la DANEEN ZAHRA HANI..i think it's too long la but my sis nak jugekkk letak nama tu..biarkan je la...dah anak dia...

nnt when it comes to my daughter(bila la agaknya yer...) i'll put a short one..melur ker...mawar ker..hakhakhak..ni kes penderaan mental nih...

konon nyer nak hupdate sikit jer blog nih..skali panjang berjela2...dah la chowww

Thursday, September 04, 2008

kek coklat

atas permintaan akak tersayang(k wani) & iejat maka syazi letakkan la resipi kek coklat yg syazi buat baru2 nih(aiyaaa mmg blog syazi dah jadik cam blog macik2 la)...eh silap bukan syazi sorang..syazi & kohai syazi..resipi ni kitorg amik kat http://www.myresipi.com/ sbb kohai yg mengajak wat kek tu tak ingat resipi pon...apa daaaa

Photobucket




bahan2:
1. * 150g coklat
2. * 50g mentega
3. * 50cc susu segar
4 . 3 biji telur
5. 50g tepung
6. 10g serbuk koko
7. 1 sudu kecil baking powder
8. 40g gula aising
9. Secubit garam
10. 1 sudu soda bikarbonat(ni syazi yg tambah)
cara2:

1. Ayak tepung, baking powder,soda bikarbonat dan serbuk koko
2.Campur semua bahan * . Cairkan di atas api yang kecil. Bila mentega dah cair, padamkan api.
3.Panaskan oven ke 140 degree
4.Asingkan telur kuning dan putih.
5.Masukkan secubit garam dalam telur putih. Pukul sehingga berbuih. Bila dah berbuih, 6.masukkan gula sikit demi sikit. Pukul lagi sehingga telur gebu
7.Dalam mangkuk lain pukul pula telur kuning sehingga jadi macam mayonis. Kemudian masukkan cairan coklat tadi. Pukul lagi sehingga sebati.
8.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kacau sehingga sebati.
9.Masuk pula telur putih sedikit dan dikacau. Ulang sampai habis.
10.Bakar selama 45 minit.
11.Selepas 30 minit dibakar, tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk mengelak permukaan kek daripada hangus.
12.Untuk hiasan bolehlah ditabur dengan gula aising

tapi untuk topping kek syazi tuh..kohai syazi xmo letak gula aising jer...xsedap katanya..so kitorg letak coklat+ butter yg dicairkan cara double boiling..pastu sapu2 jer atas kek...sedappp sbb keknya xmanis sgt tp toppingnya manis..


Wednesday, September 03, 2008

ladang anggur honjo..

hari 1st puasa hanin ngan aida ada kat rumah syazi..hanin tu 1st time dtg umah syazi..maklumla org jauh..aida plak dah biasa...disebabkan hanin 1st time dtg,hanya permintaan hanin jer yg di layan...tapi mek hanin ni pon satu..ada ke dia nak gi budo gari( ldg anggur) bulan2 pose nih..adoi laaa...

so tgh hari tu kitorg pegi la jugak ke budo gari kat honjo..dah la kat akita ni xde org..so terpaksa la kitorg pegi naik densha..jgn xtau semenjak kat akita ni syazi sekali je pernah naik densha..tu pon sensei bawak..so dengan xkonpiden nya kitorg(syazi & syairah) bawak la cik hanin ngan cik aida tu gi budo gari...seb baik la senang je nak pegi...dlm densha je dah 1 jam...so boring2 dlm densha tu..mcm2 la kitorg buat..ni antaranya..

gile laaa...pakai sun glass dlm densha

aikkk..makcik jepun ni pon pakai sun glass gak..tiru kitorg la tuh



ni plak konon2 syazi ni kawen ngan dato' yg dah tua..pastu sedih sbb dato' tu dah meninggal...(ada gaya tak?..hahaha)


pastu hepi sbb dapat banyak harta( sekadar lakonan yer)

lepas boring2 dlm densha akhirnya sampai la jugak ke budo gari...panas gilerrrr...rasa nak meletup jer pale kena panas..abih sunburn satu muka...ni antara pics kat budo gari..

sebelum masuk dlm ldg kene rasa dulu..alamakkkk puasa la...so hanya org yg xpuasa je la yg merasa...





4 gmbr diatas sumer muka fake giler...hakhakhak mana ada org petik anggur camtu weihhhh

syazi bersama cik hanin

muke hepi giler si hanin nih...ooo 1st time dtg budo gari setelah 4 tahun di jepun rupanya..hahaha


bergambar dah gaya dpt award...
yang ni tak kan?...hahaha


hanin,syairah,aida & syazi di ladang anggur michinoeki honjo

masa utk membuat bayaran...hahaha aida paling mahal..sasuga~

dah abis kat ldg anggur tuh kitorg jln2 la sekeliling sambil bergambar...ni antaranya...

cam budak2 jer...

ni cam bibik plak syazi nih...

cantik kan...tp plastik2 tu mengganggu pemandangan btul laaa

yg ni pon cantik...bunga tu la..bukan kitorg..hahaha

wif my housemate...

cantikkan bunga pink tuh...

yang ni pon cantik jugakkkk

gambar rakan2 artisku-kata hanin..hahahaha

ok setakat tu je la perjalanan kitorg utk hari 1st berpuasa...

Wednesday, August 27, 2008

syazi kebosanan?

yup...memang membosankan hidup ini bila seharian dok rumah xwat apa2...jadi utk kesekian kalinya syazi hilangkan bosan syazi ni dengan memasak...nak tau apa?

Photobucket

ni ha...ayam goreng kepC yg syazi tingin nak makan selama ni...siap buat set lengkap..ekceli dah xsabar nak tunggu dak2 yg balik mesia wak balik kepC...cepat la balik korang sumer...

Photobucket
yg ni lagik lengkap...bersama MILO ais & sos cili magie...

selain tu..jgn xtau arini syazi dapat mail dr sorang kohai..ajak buat kek...ahahahaha

kelakar tak?takkkk...
sbb sian dia..boring dok umah sorang2..so itu lah cara nak isi masa lapang...nmpknya ada org dah ikut jejak langkah syazi la nih...isi masa lapang dgn wat kek..ahaksss

ni la hasilnya...kek coklat ni siyes sedap...lembut jer..resipi kek coklat terbaik yg pernah syazi cuba(eh syazi ker yg buat kek ni?ahahaha)...nnt raya nnt leh la org tu wat kek coklat yer...maklum la dah pro...jgn jd prosak dah la yer..!

Photobucket
inilah keknya yg dah siap dibakar..dan diterbalikkan oleh syazi.. ;p

Photobucket
yg ni dah siap di topping...uhuksss comotnyaaaa...tp xpe sbb sedap..no hal lah..lagipon bukan utk sesapa kan..utk kitorg yg memasak ni jugak

Photobucket

syazi makan sepotong je ke?hahaha...xmungkin lah...syazi makan 4 potong la...

Photobucket
baki kek..yg dah xmampu dihabiskan lagik...tp ni utk bun syazi jer....